Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги

         Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже майже вісім місяців. Країна-агресор з кожним днем продовжує обстіли як об’єктів інфраструктури так і житлових будинків.                                                               Проте українці почали масово нехтувати сигналами повітряної тривоги, які попереджають про рух ворожих літаків, або підтверджують запуск ракет, безпілотників-камікадзе російської федерації. Такі дії населення, на жаль, можуть призвести до загибелі.                                                                          Саме для того, щоб уникнути загибелі людей, працівники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області нагадують основні правила поведінки під час сигналу «повітряна тривога»:

Якщо почули сирени, перебуваючи вдома:

  1. Ввімкнути телевізор чи радіоприймач і уважно прослухати інформацію про характер тривоги;
  2. За можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч;
  3. Швидко одягнутися та одягнути дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номери телефонів батьків;
  4. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло (автоматичну коробку, рубильник тощо);
  5. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар) та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди чи укриття.

         У разі відсутності в радіусі 500 м від вашого будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком.

         Якщо ви не почули сигнал та у вас немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця в квартирі: подалі від вікон, у коридор — під несучі стіні, або ванну (але закрийте рушником дзеркало).

Якщо почули сирени, перебуваючи на роботі:

  1. Виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом дій або Інструкцією, діяти за вказівками керівництва;
  2. Швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта).

         Перебуваючи у громадському місці, потрібно вислухати вказівки адміністрації громадського місця та діяти відповідно до них (йти в зазначені сховища або укриття).

    ПАМ’ЯТАЙТЕ! Сигнал повітряної тривоги - це ваш друг, а не ворог. Попередження - це можливість бути готовим до небезпеки і ЗБЕРЕГТИ СВОЄ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ БЛИЗЬКИХ!

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Обухівського РУ       ГУ ДСНС України у Київській області старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

 

G 6