От і починається карнавал зимових свят, і одним із найближчих є парубоцьке — Андрія-Калити. 

          Відбувається воно у ніч з 12 на 13 грудня за новим стилем і приносить комусь багато на нього коханого хлопця. Потім вони скидають ці шматочки в одну діжу і по черзі вимішують, при чому роблять це за певною послідовністю: від найстаршої до наймолодшої. В корж добавляють мед, оздоблюють сухими вишнями і       Калита — це великий корж із білого тіста, символ нового Сонця, бога-предка, бога шлюбу. Печуть його всі дівчата, скільки б їх не було. Але секрет у тому, що кожна місить свій маленький шматочок тіста, замовляючи родзинками. Для того, щоб підвішувати калиту, всередині роблять дірку.радості, комусь — кохання, іншим — шкоду і збитки.

      Коли калач запечеться, дівчата готують домівку до зустрічі хлопців — прибирають, готують страви і, головне, — ховають «нове Сонце».518886

      Хлопці заходять у дім, тримаючись правицею за праве плече передового. Потім хлопці і дівчата вклоняються одне одному і сідають вечеряти.. Страви обов’язково пісні, але все-таки різноманітні: голубці з пшоном і гречаною кашею, вареники з капустою, вишнями, киселиця, узвар, пиріжки, пампушки, капуста з грибами та рибою і т.д. Горілку в цей вечір не вживають. Гуляння супроводжуються дівочим співом про кохання.

       Калита для людей — ніби щось святе. Тому коли парубки під’їжджають до неї на коцюбі, щоб «причаститись», ніхто не сміється. Інакше можуть зняти зі змагань. Того, хто не може вкусити калиту, змащують сажею і поливають водою. А переможцю його дівчина дарує поцілунок, і цим дає згоду вийти за нього заміж.